, ,

Cu candoare despre bani

Ca orice lucru important din viaţă, chiar şi banii trebuie preţuiţi şi curtaţi.

By.

min read

 

Ca orice lucru important din viaţă, chiar şi banii trebuie preţuiţi şi curtaţi.

Da, curtaţi! Investit timp în ei. Dacă faci asta cu o relaţie, un job, o carieră, o prietenie, de ce nu ai face asta şi cu banii? Nu e cazul să scoţi la o cafea în oraş o bancnotă de 100 RON şi să îi povesteşti câte în lună şi-n stele, dar, ca şi unei femei, îi poţi arata că o preţuieşti.

Dacă îţi poţi duce maşină săptămânal la spălătorie şi îţi poţi petrece ore întregi având grijă de ea, nu văd de ce, atunci când e vorba de bani, nu facem la fel?

Spre deosebire de străini, ca şi popor, nu avem nicio problemă în a spune cât câştigăm lunar. Dar dacă cineva intră în detaliu, cea mai întâlnită scuză este că habar nu ai pe ce se duc banii atât de repede.

Cunoscuţii mei sunt oripilaţi de faptul că eu îmi notez tot ce cheltuiesc. Este un simplu tabel în Excel, nimic pretenţios.

Da, e oribil!! Ştiu exact pe ce cheltuiesc banii şi această realizare a dus la concluzii de-a dreptul folositoare. Nu durează mult, notez seara sau dimineaţă următoare, când citesc presa.

Nu consider că banii ar trebui să fie un scop în viaţă. Din păcate, acest lucru nu se învaţă din sfaturi, e o concluzie care a venit firesc după ce i-am avut. Sau după ce înveţi să îi stăpâneşti. Nu aduc fericire, dar lipsa lor poate fi un motiv de nefericire.

Îmi poţi spune că este uşor să dai sfaturi despre bani, când îi ai. Aşa este!!!

Dar sfaturile mele sunt tocmai pentru cei care nu îi au sau nu îi stăpânesc.

Cel mai bun sfat cu care începe orice consiliere financiară este să ţii evidenţa a tot ce cheltuieşti şi a tot ce câştigi. Mai pe scurt, un buget. Timp de câteva luni, vreau să văd întrun fişier în Excel, Word, chiar şi scris pe un caiet câţi bani ai câştigat şi pe ce s-au cheltuit.

numbers-money-calculating-calculation.jpgBanii sunt o materie cât se poate de concretă.

Am auzit atâtea scuze despre cum să nu faci aşa ceva, că e meschin, că e o pierdere de timp, doar ştii cam ce cheltuieli ai.

Crede-mă. nu ştii exact. Şi exactitatea este foarte importantă.

Ai 98% şanse să realizezi, ca şi mine, cât de mult se duce pe cafele (e doar 5 RON), mâncare la serviciu, o prăjitură din când în când sau taxiuri, deşi ai maşină. Pe mine m-a şocat cât de mult cheltuiesc în oraş cu prietenii. Deşi puteam să bag mâna în foc că un suc sau o cafea nici măcar nu o să se simtă în banii lunari. După câteva luni, am ajuns la concluzia că era cheltuiala mea principală. Mai mult decât cheltuielile casei!! Cine ar fi zis că o cafea sau o apă minerală, un pahar de vin ocazional ajung să fie principala mea cheltuială!… Ok, nu ajută că ies 5 zile pe săptămână, dar totuşi.

După identificarea exactă a veniturilor şi a cheltuielilor, pentru a atinge maximă eficienţă, vă recomand următoarele 2 abordări:

– cum să minimizezi cheltuielile pe care le ai deja:

– cum să îţi creşti veniturile.

Să le luăm pe rând. Să nu mai cheltuim bani pentru lucruri neimportante sau de care ne putem lipsi.

Această etapă depinde de fiecare persoană în parte. Dacă pentru mine poate fi inacceptabil să nu socializez, poate tu nu vrei să renunţi la vizitele la coafor sau cosmetice, iar să nu îşi cumpere ultimul model de telefon este imposibil pentru orice bărbat.

Dar este foarte clar că la ceva trebuie să renunţi. Nu funcţionează doar să îţi creşti veniturile. Să câştigi din ce în ce mai mulţi bani înseamnă automat mai puţin timp să te bucuri de ei. Şi atunci, care este câştigul?

Cel mai simplu mod să scazi cheltuielile este să ai un scop, altfel e foarte greu să renunţi la micile plăceri. E mai uşor să începi cu o suma modică, cum ar fi banii pentru o vacanţă sau un televizor. Dacă îţi doreşti o casă sau o maşină de la început, vei renunţa repede.

Să presupunem că îţi doreşti să pleci într-un city break la Barcelona. E important să îţi defineşti suma de care ai nevoie. Urmează stabilirea perioadei în care trebui economisiţi banii, pentru a afla cât să pui deoparte în fiecare lună.

Cele două modalităţi de economisire trebuie folosite. Scazi unele cheltuieli şi încerci să creşti venitul.

Să îmi spuneţi cum merge!!!office-pen-calculator-computation-163032.jpeg