Bugetul – prieten sau dusman?

Cand vine vorba sa ne gestionam in mod eficient finantele de care dispunem, pentru majoritatea oamenilor poate fi o adevarata provocare.

 
Faptul ca nu stim cum sa ne administram banii, tine de educatie fiananciara, asa cum arata si statisticile europene, Romania aflandu-se pe ultimul loc in Europa la acest capitol.
 
Se tot pompeaza in piata cu , indatorare dar nu se pompeaza si pe zona de educatie financiara„, spunea Elena Munteanu, Specialist in bunastare financiara in cadrul unui curs de educatie fianciara organizat de Design FEED.
 
Educatia financiara ne invata cum sa gandim si sa gasim solutii pentru obiectivele pe care noi le avem in viata si sa luam decizii, pentru ca deciziile pe care noi le luam ne duc intr-o directie sau in alta, si asta conteaza foarte mult de cum alegem noi sa gestionam bugetul de la o luna la alta, indiferent ca suntem angajati sau suntem antreprenori, conteaza foarte mult cum ne gestionam finantele personale„.
 
Ne controlam banii sau ne controleaza ei pe noi
 
Noi ca oameni tindem sa cheltuim tot” spune Elena Munteanu. „Daca ar fi sa punem o intrebare: Ce-ti ramane la final de luna? Mai multi  sau mai multa luna la final de ? Raspunsul majoritatii ar fi ca ramane mai multa luna„.
 
Este important sa avem un plan de viata
 
Atunci cand ne facem un plan privind gestionarea finantelor personale tindem sa il facem pe termen scurt si nu pe termen mediu sau lung.
 
Este important sa stii unde se duc banii
 
Elena Munteanu ne sfatuieste sa avem o evidenta a cheltuielor facute, astfel incat sa vedem unde se duc cei mai multi  si sa corectam unde este cazul.
 
La inceput este importanta monitorizarea zilnica sau cel putin saptamanala, important este sa pastrati bonurile si sa le notati pe categorii de cheltuieli, stiind pe categorii de cheltuieli practice cat cheltuiti in directia respective, puteti sa decideti ulterior daca mai vreti sa duceti banii in directia respectiva sau sa ii duceti in alta directie, alta categorie care poate este mai importanta„.
business-man-climb-money-stairs-city-landscape-cloudscap-gray-cloudscape-background-54922463
 
Economiseste inainte de a cheltui
 
Este o mentalitate pe care oamenii o au, sunt acei oameni care tot timpul merg din datorii in datorii, ipotecare, nevoi personale, overdraft si toata viata lor asta fac si tot timpul sunt pe datorii si apoi lasa datoriile copiilor. Oamenii care sunt in categoria asta gandesc in felul urmator: Eu am , din venitul asta scad cheltuielile si ce-mi ramane economisesc, iar ce-mi ramane este zero sau chiar pe minus„.
 
Exista si o categorie de oameni ce se focuseaza total diferit, acestia vor alege intotdeauna sa economiseasca si apoi sa cheltuiasca. „Important este obiceiul, nu suma economisita„.
 
Specialistii in domeniu ne sfatuiesc sa alocam 50% din sumele economisite pentru obiective pe termen scurt, iar cealalta jumatate pentru obiective pe termen lung.
 
Nu tineti banii intr-un singur loc
 
Specialistii ne invata sa nu ne tinem toti banii intr-un singur loc, iar economiile sa fie separate de banii ce ii alocam cheltuielilor generale, pentru ca riscam ca acesti  sa se duca tot catre cheltuielile lunare.
 
Spre exemplu, pentru sumele economisite ar putea fi constituit un cont de economii sau banii pot fi plasati si intr-un  bancar.