Educația financiară -materie la scoală?

Educatia financiara este un element cheie care contribuie la formarea unei societati bine documentate.

O puternica cultura de educatie financiara ar putea plasa Romania pe un alt loc in cadrul Uniunii Europene (statisticile facute publice ne arata pozitia pe care ne situam la acest capitol, ultimul loc in UE).

In cadrul conferintei organizate cu ocazia „Saptamanii internationale a investitorului” Lucian Anghel, Presedinte BVB, aprecia ca statisticile cu privire la educatia financiara sunt ingrijoratoare.

In ultima perioada, intiativele care au ca obiectiv crestrea gradului de educatie financiara a romanilor au luat amploare datorita implicarii celor mai importanti actori (Bursa de Valori Bucuresti, Autoritatea de Supraveghere Financiara, bancile).

business businessmen classroom communication
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Pusi in situatia de raspunde unor intrebari foarte simple pe teme de educatie financiara (intrebari care au fost puse la nivel european) romanii au obtinut cel mai scazut scor, situandu-se sub nivelul bulgarilor.

Intrebarea „Este sigur sa iti pui toate ouale in acelasi cos?” i-a pus in dificultate pe romani, nestiind ce sa raspunda.

Referitor la incertidudinea romanilor privind raspunsul la intrebare, Lucian Anghel afirma ca: „Asta arata ca avem foarte multe de facut in ceea ce priveste educatia financiara. De asemenea, cunoastem foarte putine alternative si aici am avut sprijinul si implicarea si ne-am bucurat ca am avut alaturi de noi fonduri de investitii, de pensii, brokeri, asiguratori, in incercarea de a arata toate alternativele financiare de investitie pentru romanii care au dorit sa participe la aceste evenimente. Daca vom avea un grad de educatie financiara, nu doar piata de capital sau piata financiara va beneficia, ci intreaga Romanie.”

Realitatea arata ca romanii tin 64 de miliarde de lei (echivalentul a 14 miliarde de euro) in depozite overnight si la termen.

Bursa de Valori Bucuresti se implica in educatia financiara a romanilor aratandu-le ca exista si alternative de economisire (diversificare prin fonduri de investitii, de pensii, investitii directe la bursa, asigurari cu componenta investitionala).

Intelegerea conceptelor de baza (oricine ar trebui sa le stie) ar conduce la cresterea gradului de educatie financiara si implicit la consolidarea unei industrii financiare de miliarde de euro.

Vom trai mai bine avand un grad de incredere mai ridicat, insa pentru realizarea acestui obiectiv este necesar sa investim inca de pe acum, in mod constant, in educatia financiara, pentru a ne bucura de efectele care se pot vedea abia peste 5, 10 ,15 ani.

Ar trebui sa tinem cont si de afirmatia lui Dave Ramsey, un cunoscut antreprenor in domeniul financiar, care spunea ca „Linistea financiara nu inseamna achizitionarea diverselor lucruri. Inseamna sa inveti sa traiesti cu mai putin decat produci, ca sa poti sa dai  inapoi si sa mai ramai cu alti  pe care sa ii investesti. Nu poti castiga pana nu faci asta.”