De la vis la realitate cu ajutorul educației financiare

O vorbă românească din popor spune că „Banii sunt ochiul dracului”.  Spre deosebire de americani, unde „Banii fac pământul să se învârtă” . Cu o asemenea diferență de abordare, nu ar trebui să ne mire că suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul educație financiară. Deși suntem foarte preocupați de bani și mai ales de lucrurile…

By.

min read

O vorbă românească din popor spune că „Banii sunt ochiul dracului”.  Spre deosebire de americani, unde „Banii fac pământul să se învârtă” .

Cu o asemenea diferență de abordare, nu ar trebui să ne mire că suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul educație financiară.

Deși suntem foarte preocupați de bani și mai ales de lucrurile frumoase pe care aceștia le cumpără: mașini, case, haine îi administrăm foarte prost.

Loteria nu are suficiente premii pentru toți, așa că vă propun o altă soluție.

Să ne administrăm banii cu grijă, constanță și atenție. Acordăm multă atenție aspectului fizic, educației și timpului liber, dar deloc uneltei care ne poate ajuta în orice situație.

Din experiența unei pasionate de finanțe personale, ajunsă la “mitica” independență financiară, vă pot da câteva sfaturi:

  1. Țineți o evidență constantă a banilor

Este foarte important să știi ce bani ai. Chiar dacă ți se pare că știi, pentru că ai doar un salariu, te sfătuiesc să ții un buget personal. Mă refer la evidența corectă a banilor care îți intră în casă și mai ales a celor care îți ies – cheltuielile.

Eu am început să imi țin bugetul personal când am realizat că rămân fără bani spre sfârșitul lunii. Aveam un salariu bun și nu ar fi trebuit să nu mai am bani de facturi. Nu am vrut să mă complic și am folosit un simplu Excel, în care am notat pe coloane diferite, fiecare leu încasat și cheltuit.

Nici nu a fost nevoie să ajung la sfârșitul lunii ca să realizez ce făceam. Cheltuiam, fără să mă gândesc,  pe lucruri mici, o cafea, un abonament la sală, o revistă și nu simțeam că sunt sume care adunate timp de o lună, au reprezentat toate facturile casei.

2. Învățați cât mai multe despre bani

Mi-aș fi dorit să învățăm la școală despre bani. Susțin că educația financiară ar trebui să fie inclusă în programa școlară, dar,  până atunci,  mă informez citind literatura de specialitate din afară.

Am auzit din greșeală despre Școla de bani BCR și inițial am fost reticentă.

M-a convins faptul că era GRATIS și îmi doream să vad cum au deghizat vânzarea produselor bancare într-un curs.

Am fost plăcut surprinsă ! Nu numai că au reușit să structureze foarte multă informație de bună calitate în curs, dar au reușit să o aplice realităților din România. Și, mai ales, sfătuiau cursanții să nu se îndatoreze. Nu știu dacă este bine pentru business-ul lor dar eu am fost foarte încântată și chiar am învățat lucruri noi.

Ce nu știam?  Cum îți calculezi valoarea netă? Termenul este greoi dar îți arată cum stai financiar, în realitate. Acest calcul nu este ușor de facut și digerat, pentru că cifrele nu mint.  Poți să ai vilă și mașini scumpe, dar totuși să fii sărac.

IMG_0906

Vă sfătuiesc să faceți și voi acest calcul!

      3. Economisiți

Pare simplu de zis, greu de făcut.

Cel mai simplu este să ai un scop bine definit și să stabilești perioada de timp necesară.

Eu mi-am propus să îmi cumpăr o garsonieră fără credit în 10 ani.

Pentru cineva la început de drum, cel mai simplu este să folosească regula 50-30-20 care implică să economisești 20% din venitul tău. La Scoala de bani am aflat că se numește factorul Latte.

IMG_E0908

 

 

     4. Cheltuiți pentru viitor

Acesta este unul dintre punctele cheie, în care se face diferența între cei care vor ajunge la independență financiară și cei care vor putea trăi bine, dar doar muncind constant și din ce în ce mai mult.

Independența financiară se obține prin diversificare financiară.

Scopul este să ai cât mai multe surse de venit, pasiv și activ, pentru a fi pregătit pentru evenimentele neplăcute, dar previzibile.

A cheltui pentru viitor nu înseamnă doar să pui bani pentru zile negre ci să ai venituri și în zile negre.

Dacă scopul tău este să faci bani pentru o vacanță exotică, deși aceasta te va face fericit, nu este la fel cu deschiderea unui mici afaceri sau cumpărarea unui apartament pentru închiriere, care iți va aduce un mic venit pentru mult timp.

IMG_E0910

 

Vă recomand să mergeți la Scoala de bani. E GRATIS și puteți câștiga un lingou de aur. Au acest curs și pentru copii.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.